Dobra włoska restauracja – typowe menu
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską smakują mniej znane dania takie jak tortellini, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w karcie można znaleźć też nie tak znane włoskie potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz dania z różnych części Włoch. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski smak.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wino z Włoch
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Obiad w charakterze włoskim z całą pewnością powinien zawierać też trunek. Kieliszek białego wina to przy włoskim posiłku norma. Kraków La grande Mamma Najbardziej typowe wina włoskie to toskańskie chianti, kalabryjskie bivongi oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film