Świetna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które oferuje kuchnia z Europy na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie potrawy
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film